Dag 3. 2e volle dag in Almeria
Door: Louis
Blijf op de hoogte en volg Louis
03 Mei 2025 | Spanje, Almería
Dag 3. 2e volle dag in Almeria
Vrijdag 2 mei 2025
Hotel La Perla
Gelukkig vannacht goed door kunnen slapen. Dat doet mijn ouwe lijf goed. Ik lees op mijn gemakkie BN/deStem. Niks bijzonders, wat moorden c.q. aanslagen in Roosendaal. Ja wat wil je als je er politiek grootstedelijk bij wil horen.
Dat de omliggende dorpen zonder bakker, supermarkt en zelfs café zitten is inherent aan de vrije markt. Daar kan de lokale politiek niet tussen gaan zitten vinden ze zelf. Hallo bestuurlijke boys en girls, wake up, mogelijk leidt out of the box denken tot frisse inzichten.
Ik herpak me, neem de scheer- en tandkwast ter hand en maak me vanonder het stortbad mentaal en lichamelijk klaar voor de uitdagingen van de komende dag. Fris lijfgoed aan, iPhone opgeladen, card en cash bij de hand spoed ik me naar mijn ontbijt adreske.Mijn diensterke van gisteren vult ongevraagd mijn bestelling al in. Ik breng haar even in verwarring als ik in plaats van jam voor “tomate” op mijn toast kies. De rest is “como siempre” sigñor ?
Ik zit in tegenstelling tot gisteren op het terras nu tegen de straatkant aan. Voordeel is dat ik een beter zicht heb op het passerende vaak zeer luchtig maar smaakvol geklede Spaanse vrouwvolk. Maar daarentegen ook eerste aanspreekpunt ben voor de massa voorbijtrekkende bedelaars. In mijn beleving hadden zij gisteren op 1 mei ook een vrije dag. Amputaties, verslavingen, vergroeiingen, zwerende wonden en al of niet gefingeerde kwalen trekken met vragende hand aan me voorbij. Er zullen zeker trieste situaties tussen zitten. Maar met de ervaring die ik heb moeten de goeden onder de kwade lijden. Ik kan het verschil niet zien.
Ik geniet van mijn ontbijtje en bepaal dat mijn uitdaging voor vandaag een bezoek aan het Arabische fort het “Alcazaba de Almeria” zal zijn. Je moet dit een keer bezocht hebben als je in Almeria bent. Ik heb me wat ingelezen dus weet wat me te wachten staat aan klim en klauterwerk. Ook dat het niet te vergelijken is met het verfijnd gebouwde Alhambra in Granada. Echter men is hier al jaren bezig om het compleet verwoeste en vergane fort in zijn oude luister te herstellen.
Ook deze bezienswaardigheid ligt weer op loopafstand vanuit het centrum van Almeria. Ik kom er tegen elf uur aan. Bekijk even de situatie (geen lift) en bepaal dat het gezien het langzaam trapsgewijze oplopende pad met ijzeren leuning zelfs voor mij moet kunnen. Dus piano aan Laauwke en laat je niet opjagen. Toegang is gratis, wel wordt je geteld als bezoeker. Ik denk om te weten dat er ‘s avonds niemand in het complex achterblijft.
Ik sukkel op mijn gemak naar boven. Brede trapsgewijze oplopende paden. Aan beide zijden een eenvoudige ijzeren leuning wat het klimwerk als “te doen” maakt. En ik ben zeker niet de enige waarvan het loopwerk minder is. De rij bezoekers met stok, krukken en bandages is gestaag. Rolf Timmers zou hier gemakkelijk de kost kunnen verdienen. Toegang is gratis en als je er bij de entree om vraagt krijg je ook een gratis plattegrond met route, waarop ook een indicatie wat je te zien krijgt en een link naar het verleden.
Toerisme in kinderschoenen, dus geen dure horeca maar het hoognodige als toiletten en een automaat met betaalbare frisdrank.Ik koop met hulp van een Spaanse schone een flesje water. Reden hiervan dat ik even niet snapte dat je eerst geld moet storten, en daarna pas het nummerke van je keuze in moet toetsen. Ik laat me natuurlijk ook graag pamperen………..
Men is overal nog bezig met opgravingen, reconstructie, groenvoorziening en daarmee het enorme grote complex verder uit te bouwen. Het zal de attractie van de toekomst worden. Maar nu al imposant om te bezoeken omdat je een idee krijgt hoe het fort er vroeger heeft uitgezien. En vergeet ook de prachtige vergezichten niet. Al met al ben ik hier toch bijna twee uur doende en zie daarmee een negentig procent van het complex. Het nog hoger gelegen stukje verdedigingswerken met de ronde torens sla ik over, wel imposant maar dat zijn weer ……..tig treden omhoog/omlaag. Redelijk inspannend voor mij en daarbij verwacht ik dat ook de afdaling naar de uitgang in mijn tempo minimaal twintig minuten zal duren. Dus demi-tour en naar beneden. De stroom bezoekers omhoog is nog gestaag ondanks de al fiks stralende zon op dit uur.
Ik kom veilig beneden aan. Oriënteer me even waar wat te rusten en beland op een pleintje. Effe zitten, pintje en tapa. Ik wil zodadelijk wel op mijn gemakje eten. Ik ben al een goed bekend staand Marokkaans restaurant (Teteria Almeria Beraka) gepasseerd. Maar daar hing een bordje dat ‘s middags het restaurant gesloten is. Google zegt echter op loopafstand meerdere restaurants.
Ik beland bij restaurant Jurelico. Het buitenterras zit vol, maar binnen nog wel een plekje voor ondergetekende. Pintje incl. tapa, menukaart en keuze bepalen. Ik ga voor een klein bordje Iberico ham vooraf en boquerones à la plancha als hoofdgerecht.
Ik bestel daarbij nog een glas Ribera. Krijg hier ook weer een tapa bij, klein bordje rijst met stukjes varkensoor, dat hier als specialiteit op de kaart staat. Niks mis mee, heb dat ook wel eens gegeten maar er zit voor mij teveel knar en/of kraakbeen aan. Ik peuzel mijn bordje ham leeg, ondertussen zit de zaak vol en staan mensen buiten te wachten. Veel vaste klanten merk ik aan de manier zoals ze door de obers ontvangen worden.
De viskes zijn een fikse portie, smakelijk en licht verteerbaar, maar net iets teveel. Ik laat er een paar liggen. No postre sigñor, maar wel een carajillo, oftewel een koffieke met wat brandy voor de verbranding.
Ik heb er weer van genoten, het stukje ING plastic zorgt voor de betaling. Siësta broodnodig. Ik wil in het hotel nog een fles water kopen, maar krijg deze aangeboden van de zaak. Dan even de oogjes dicht doen….net zoals velen in Espagña….
Zo tegen negenen wordt het weer wat drukker op straat. Ik twijfel even wat te doen. Niet meer naar buiten of toch effe weg…. Ik besluit om toch nog even een frisse neus te halen. Kletske water over het lijf en aankleden is zo gebeurd. Ik zwerf wat rond in de buurt en kom bij het hotel uit waar ik vorige keer geslapen heb. Daar ook wat leuke restaurantjes. Dus onthouden voor de komende dagen.
Terrassen zitten allemaal bomvol nu veelal met jeugd hoor. Ik drink nog een pintje aan een buitenbar met één bil op een kruk. Ik vind dat het goed geweest is voor vandaag en wandel terug richting bedje…….
04 Mei 2025 - 11:30
Josefien:
Nou Nou, wat een gevulde dag zeg.... goed voor de stappenteller...;)
04 Mei 2025 - 13:37
Peter Van Zitteren :
Geniet er lekker van Louis
04 Mei 2025 - 16:33
Gerrie:
Louis, in de vorige verslagen (vorige reis) staat bij de foto's dat je die kunt vergroten. Die keuze is er sinds dit verslag niet meer of heb jij dat afgezet?
Bedankt weer voor dit verslag.
04 Mei 2025 - 18:49
Louis :
Hoi Gerrie, ik heb je vraag bij de Host weggelegd..
04 Mei 2025 - 19:28
Hanneke Vos :
Hoi Louis
Je verslagen weer gelezen .
Leuk om te lezen. Je dagen zijn goed gevuld.
Geniet lekker van je vrije dagen.
Veel plezier en goede reis .
Groetjes van ons.