14e dag Transferdag
Door: Louis
Blijf op de hoogte en volg Louis
16 Mei 2024 | Spanje, Valladolid
14e dag
Transferdag
Van Salamanca naar Valladolid
Donderdag 16 mei 2024
Hostal Paris
Vandaag weer verderop. Gisteravond het meeste al ingepakt. Dus na het douchen aankleden, toilettas in de trollie en dichtritsen….
Mijn treintje gaat om een paar minuten voor half één. Sleutel inleveren en taxi laten bellen. Ik heb besloten om in de stations restauratie te ontbijten. Ik ben er al om half elf. Redelijk vroeg maar je kan er alvast maar zijn. Horeca volop op dit station waar het toch niet echt heel druk is met reizigers. Gemiddeld gaan hier twee treinen per uur denk ik.
Taxichauffeur is een jonge vent. Nog niet zo lang in het vak denk ik. In Spanje mogen de taxi’s wat extra’s in rekening brengen als je een koffer of zo mee hebt. De oudere chauffeurs is mijn ervaring doen dat niet snel. Ik geef dan wat extra fooi zodat ze dat in hun zak kunnen steken. In ander geval zoals bij deze jongen die het wel registreert gaat het denk ik de grote pot in.Hij komt er ooit achter.
Ik parkeer mijn trollie bij een tafeltje en bestel koffie en zo aan de bar van de restauratie. Zitten, eten en mensen kijken. Er komen hier nogal wat spoorlui zie ik wel. De functie redelijk te herkennen aan het uniform en/of werkplunje die ze dragen. De dienster achter de bar is een beetje een HDHD type. Luidkeels aanwezig door te zingen, opmerkingen maken of bekenden toe te roepen.
Dan naar de wachtkamer van het spoor. Ik kan zo de vertrektijd etc. in de gaten houden. In die wachtkamer nog drie Renfe mensen achter het loket. Bovendien een dame die rondloopt voor info. Zij benadert weifelende reizigers pro actief en helpt ze. Heel wat anders dan bij ons waar al deze services wegbezuinigd zijn.
Mijn trein komt, controle en instappen. Het ritje voor mij naar Valladolid duurt een dik uur. Het eindpunt van deze trein is Barcelona.
Het landschap is wat saai voor Spaanse begrippen. Vlak, veel landbouw en soms wat fruitbomen. Maar hoe dichter bij Valladolid hoe meer druiven. De stad ligt midden in de wijnstreek Ribera de Duero. Goeie kwaliteitswijn.Mogelijk zelfs iets beter dan de Rioja, maar dat mag de liefhebber uitmaken. In de bar is de Ribera wel iets duurder dan Rioja weet ik uit ervaring.
Aangekomen in Valladolid zie ik op het station zelfs meteen een VVV kiosk. De dame overvoert me met allerlei info. Stadsplan en gidsjes. Er is een overvloed aan bezienswaardigheden en eetgelegenheden. Maar daar hadden Herman en Marivi me al op geattendeerd. Ik zal trachten me een lichte vorm van zelfkastijding op te leggen. Te beginnen met een kleine wandeling van een kwartier naar Hostal Paris waar mijn bedje staat de komende drie dagen.
Ik meld me daar tegen half drie. Inchecken, trollie naar de kamer. En dan eerst even wat drinken in een naastgelegen bar en een klein hapje.
Trollie uitpakken, opfrisbeurt en plat. De stad is nu leeg en veel zaken gesloten. Tegen zevenen weer opstaan. Douchen en aankleden. Vanaf acht uur en later gaan de meeste eetgelegenheden weer open. Peter belt me nog even en we praten wat bij. HapStap in Roosendaal met Pinksteren zal ik hier vieren.
Ik kijk op Google naar restaurants in de buurt. Maar beslis het maar over me heen te laten komen. Je weet toch niet waar je binnen stapt. Ik heb vanmiddag weinig gegeten, dus het mag iets meer zijn.Morgen ga ik weer voor middagmaal en dan ‘s avonds iets minder eten wat heel goedbevalt.
Buiten is het fris. Verwarmde terrasjes redelijk vol. Ik passeer wat restaurants en ga maar ergens binnen. “La casa de Sepia y Pulpo” Een beetje trendy gebeuren. Jeugdige bediening en aardige kaart. Ik bestel gestoomde mosseltjes en zeg dat ik mogelijk daarna nog wat neem. Oké signor, het is wat u wil.
Er kan nog wat bij. Het wordt Lacón national a la plancha. Oud streekgerecht van een soort groot uitgevallen bacon. Lekker maar teveel om er vannacht geen last van te hebben. Dus ik laat nogal wat staan. Koffie en naar het Hostal. Het heeft wat geregend ondertussen, hopelijk neemt die ook de kou weg.
Ik heb geen fut meer om te kijken naar wat ik de komende dagen ga doen.
Morgen is nog tijd zat …………de rust
17 Mei 2024 - 13:14
Josefien: