Rustdag in Vezelay....... - Reisverslag uit Vézelay, Frankrijk van Louis - WaarBenJij.nu Rustdag in Vezelay....... - Reisverslag uit Vézelay, Frankrijk van Louis - WaarBenJij.nu

Rustdag in Vezelay.......

Door: Louis Kriesels

Blijf op de hoogte en volg Louis

26 Oktober 2017 | Frankrijk, Vézelay

Donderdag 26 oktober 2017,
Rustdag in Vezelay,

Ga eerst even rusten, mogelijk tot straks.

De rust duurde wat langer dan verwacht, maar ik heb nu weer een werkende WiFi verbinding.
Zoals hierboven al vernoemd een rustdag ingelast.

Voor mijnen doen heel laat opgestaan, uitgebreid zitten ontbijten en omdat ik toch niks te doen had meteen maar mensen observeren. Het begint al als ik de ontbijtzaal inkom.

Er zit een ouder koppel, leeftijdgenoten van me, maar duidelijk in de jaren zeventig blijven hangen. Ik zeg bonjour, maar ze hebben hun gehoorapparaat niet aan staan dus ik krijg geen “aassem” oftewel men zegt niks terug. Zij toch wel wat uitgedeidt in de loop der jaren, rood gespoeld pinnekeshaar en hij sjofel vaal t-shirt aan, blote voeten in sneakers en paardenstaart. Voor mij oké hoor ieder moet zeker doen wattie leutig vindt. Maar als ze vertrekken moeten ze toch nog even proletarisch langs het ontbijtbuffet gaan om de handtas van madam te vullen met fruit en Yoghurtjes, hoe ga je op vakantie natuurlijk....

De zon schijnt buiten, dus even wat vitaminen vangen. Ik sukkel op mijn gemakje de oplopende straat richting kathedraal in.
Nog redelijk rustig, al gaan er ook al de nodige groepen met schoolgids naar boven. Ik kijk wat winkeltjes en volgens mij zijn de nodige souvenirshopkes vervangen door wijnhuizen. Mogelijk brengt dit meer op, want de aangeboden wijnen hebben zeker geen bodemprijzen.

Ik geniet van de zon en de prachtige vergezichten rondom de Kathedraal. De kathedraal zelf is men aan het renoveren. Veel busjes van bedrijven met een bepaald specialisme zijn er bezig om de zaak schoon te spuiten en verweerde delen te vervangen door nieuwe die terplaatse worden uitgekapt uit nieuwe zandsteen. Het achterste deel is klaar, men is de stijger aan het afbreken. Nu natuurlijk allemaal met de modernste middelen zoal bouwlift en kraan. Vroeger moest men trapje op en af om alles naar beneden te sjouwen.

De plaatselijke brandweer is ingeschakeld om een oude waterput leeg te zuigen. Er staan de nodige hotemetoten omheen en een trapleer in de put. Ik denk dat ze willen onderzoeken of hierin nog wat verborgen zaken liggen van het rijke roomse leven vroeger.

Ik loop even de kerk in, er us een mis bezig due bijna ten einde loopt. Er zitten zeker 500 scholieren, dus ik denk dat het iets speciaal voor hen. Ik sukkel maar weer een beetje bergaf om te kijken of WiFi al werkt in het hotel om jullie te bedienen.
Later kan ik bij de VVV terecht zoals jullie hebben gemerkt.

Na mijn VVV terug richting hotel en even genieten van een pintje op het hotel terras. Dan opfrissen en retour Karhedraal. Er is weer een avondmis die ik echt bij wil wonen omdat er prachtig gezongen wordt door de Nonnekes uit het aanliggende klooster.

Ik heb het al meer gezegd, met je ogen dicht lijkt het of er een CD op staat met deze geweldige akoestiek. Het zijn een stuk of zestien nonnen en bij de vredewens komen ze allemaal de kerk in om ieder de hand te schudden.
Ook mag iedereen bij het ter communie gaan weer wijn drinken uit de kelk. Een goede traditie die eigenlijk ook in Roosendaal weer ingevoerd zou moeten worden.

En van drinken krijg je dorst en honger. Dus ik spoed me na de mis naar mijn besproken restaurantje. Le Relais Du Morvan.
Er zit gelukkig al meer volk en ik krijg min tafeltje en de menukaart. Bingo, alleen maar Franse klassiekers.
Voorgerecht Charcuterie en als hoofdgerecht Boeuf Bourguignon.
Mijn goede vriend Piet Geleijns zie ik in gedachten likkebaarden.

Naar goed Frans gebruik meteen een mandje stokbrood en een karaf water op tafel. Het zit natuurlijk allemaal in de prijs in maar
het kan bij mij dan al niet meer stuk.
Het zijn fikse porties, maar ik laat Lieske in gedachten meegenieten dus dan valt het weer wel mee.

Naast mij zijn ondertussen twee heren komen zitten, waarvan eentje van Chinese makelij is. Ongewild krijg ik toch een flink stuk van hun conversatie mee. Het gaat over geld, vluchtelingen, controles in Brussel en Calais en nationaliteiten uit oost Europa en Afrika. Ik weet niet goed wat ik er van denken moet. Mogelijk hebben ze het alleen over de problemen die er allemaal spelen.

Ik richt me op mijn bordje kazen uit de streek, sluit af met een koffieke, afrekenen en dan richting bedje.
Ik pak alvast een deel van mijn valiesje in. Zie dat ik een olievliekje op mijn pantalon heb geholpen. Ik kijk wel wat er van komt en anders kan ik het er altijd nog uitknippen.
Nog steeds geen WIFI dus dan naar slapen en morgen verder.

De rust.

Ps. Allemaal die al gereageerd hebben, stikkes leutig hoor. ,!!!

• 27 Oktober 2017 - 22:17

Josefien:

He Louis,

Dat was vast weer genieten in Vezelay met zijn prachtige kathedraal.
    Ik vind t super leuk om jouw verhalen weer te lezen, geniet van je vakantie Louis en fijn dat Lieske in gedachten weer met je meegaat....
    Lieve groet, Josefien

• 28 Oktober 2017 - 00:09

Gé En Jeanne Nollen:

Dag Louis,
    We genieten volop van je verslagen. Je voorstel om wijn te drinken bij de communie is wellicht nog niet zo gek. Wordt het mogelijk ook drukker in de kerk!!!!
    Mooie foto's overigens!!
    Goeie reis verder en de hartelijke groeten!!!!