7e dag Santiago de Compostela - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Louis - WaarBenJij.nu 7e dag Santiago de Compostela - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Louis - WaarBenJij.nu

7e dag Santiago de Compostela

Door: Louis

Blijf op de hoogte en volg Louis

11 Mei 2024 | Spanje, Santiago de Compostela

7e dag

Santiago de Compostela

Donderdag 9 mei 2024

Hostal Giadás.

Vandaag vroeg uit bed voor mijnen doen hier. Maar ja, tripje in verschiet, dus niet klagen. Ik ontbijt weer in de cafetaria van gisteren. Goei volk, goei spul en voor deze AOW-er niet te duur. Neem vandaag weer eens tostada tomate ipv tostade marmelade.

Dan fluks naar het hotel van de mannen, zodat ze niet zonder mij vertrekken. We komen bijna gelijk aan in de lobby van hun hotel.

Iedereen toch behoorlijk fris na de pittige slaapmuts in het restaurant gisteravond. Auto uit de parkeergarage en daar gaan we.

Piet hebben we vandaag als vrijwilliger aangewezen om als Bob deze slee te besturen. Daarmee vallen de kosten van benzine en zijn niet genoten consumpties mooi tegen elkaar weg.

Het is ruim tachtig kilometer door een mooi gevarieerd groen landschap. De afstand die we nu in vijf kwartier afleggen doe je er wandelend dagen over.

Je herkend het landschap waar je doorheen hebt gelopen. Maar je hebt geen notie waar de wandelpaden liggen. Soms een herkenningspunt waar je de provinciale weg bent overgestoken. De mannen zuchten nog maar eens als ze aan de beklimmingen denken.

In Fisterra aangekomen eerst met de auto maar doorrijden naar de vuurtoren. Te voet kan ook maar weg en terug ben je ruim anderhalf uur kwijt. Bij “ paal nul” wat volk, maar gelukkig niet extreem druk. Vroeger gooiden de pelgrims al hun bezittingen van de rots, maar nu is dat gelukkig verboden.

Dit punt zou het meest westelijke einde van de wereld zijn. Maar in Portugal claimen ze dat het daar nog wat westelijker ligt.

Beetje rondbanjeren, mensen kijken en een fotooke schieten. Koffietijd op het terras bij de vuurtoren.

Terug naar Fisterra en auto stallen. Beetje sightseeing en dan is het plotseling weer lunchtijd. We zoeken een geschikt terras bij de haven. Heerlijk weer, dus de “niet-bobs” bestellen een drankje en water voor de voerman.

De menukaart telt een schat aan heerlijkheden. Moeilijk kiezen, maar we komen uit op drie verschillende schotels, almechas, pulpo en gamba’s, para compartir, oftewel om te delen. De kloeke dienster voorziet ons snel van het bestelde. Mandje stokbrood er bij en genieten. Koffieke om af te sluiten en dan op het gemakske weer terug naar SdC.

Mooi op tijd voor nog een paar uurtjes siësta. Ik gebruik deze tijd om de rest van mijn reis vast te leggen. En de terugvlucht vanuit Barcelona op vrijdag 24 mei.

Na Salamanca zal ik de pinksterdagen, met advies van Herman en Marivi, in Valladolid doorbrengen en vervolgens een paar dagen Zaragoza natuurlijk.

Opfrissen en naar ons meeting point. Iedereen is op tijd en we sjouwen door de drukte naar ons favoriete terras. Even de strijd om een paar vrije stoelen, maar we hebben mazzel. Zitten, de wereld rond ons becommentariëren en de vele passanten. We verbazen ons om de lange rij wachtenden bij de ijsco kar. Idem als gisteren schept de man zich een lamme arm.

Reizen maakt hongerig dus tegen achten begeven we ons naar een goed restaurant met tuinterras voor ons afscheidsdiner. Een locatie waar we voorgaande jaren ook wel eens geweest zijn. Vanavond ideale temperatuur om buiten te zitten.

Onze favoriete ober, een wat oudere man is er jammer genoeg niet. Nu hebben twee wat onervaren mensen dienst. Maar dat doet aan de smaak van de gerechten niks af. De kok is in topvorm en de porties zijn kloek. Glaasje wijn erbij is natuurlijk een must. We sluiten af met een zoetje en koffie.

Morgen gaan we elk weer een andere kant uit. De mannen richting Nederland en ikkes verder Spanje in. Houdoe en bedankt voor de gezellige dagen en we zien elkaar weer als we thuis zijn…..

Op de kamer pak ik mijn trollie weer zover in, dan nog even een hotel boeken in Zaragoza……. Daar gaat het mis bij de betaal bevestiging. Ik krijg een foutmelding op mijn Creditcard. Nog eens geprobeerd maar nope…nondepatat. Hopelijk is het morgen opgelost dus ga ik eerst maar even een paar uur slapen. Kan er op dit uur toch niks aan doen…..

• 11 Mei 2024 - 19:52

Josefien:

Wat een genieterij...( ik geloof niet dat t goed Nederlands is) zo met je vrienden...

Lekker eten , lekker drinken.. wat mooie dingen bekijken.

En nu weer alleen verder, maar dat komt ook goed. Veel plezier.

Groetjes Chiel en Josefien