Syracuse 1e volle dag
Door: Louis
Blijf op de hoogte en volg Louis
17 September 2025 | Italië, Syracuse
Op reis door Sicilië
1e volle dag in Syracuse/Ortigia
Dinsdag 16 september 2025
Verblijf in “Nine Sweet Rooms”
De dag maar rustig opgestart. Vandaag kennismaken met mijn nieuwe omgeving. Gisteren van de huisbaas snel wat info gekregen. Maar die beste man spreekt geen woord Engels. Dus alle communicatie verliep via de vertaal app op zijn IPhone. Maar ook dat heeft weer zijn charme.
Vandaag is hoofdtaak de VVV zien te bereiken om een plattegrond en wat andere informatie over Syracuse te verkrijgen. Ik heb natuurlijk mijn gidske en wat ik via Google heb verzameld. Maar de locals weten vaak net wat meer.
Maar eerst mijn ontbijtadres “Bar Caruso” gaan uitproberen. Schuin aan de overkant bij het appartement. Ik geef mijn voucher en die is goed voor een koffie Americano. En een keuze uit ……tig verschillende hartige of zoete koeken. Ik zoek wat uit en vraag ook om wat water. Ga maar zitten zegt de baas, ik breng het zo. Buiten vanop het terras het Syracuaanse?? dagelijkse leven aanschouwen. Want die mensen moeten gewoon werken natuurlijk….. ook in deze warmte. De verwachting is vandaag 30 graden, maar de gevoelstemperatuur 29, dus dat scheelt al weer.
Het is ongeveer 1.3 km lopen naar de VVV, met op het einde een wat stijgende straat. Het ligt eigenlijk op het eilandje Ortigio, dat middels bruggen met Syracuse verbonden is. Ik neem de tijd want ook hier is het plaveisel zeer onregelmatig. Beetje lopen, even stilstaan, kijken en weer verder. De grote stroom met toeristen vandaag moet nog losbarsten merk ik later. Onderweg zie ik al wat punten zoals beschreven in mijn gids. Maar eerst de VVV. Aardige dame, stadsplattegrond en wat algemene info. De VVV zit aan het begin van de Plaza Duomo. Het prachtig centrale plein. De Cattedrale, echter staat in de steigers. Dus die foto’s zullen van Google moeten komen. Jammer maar helaas……
De horeca is nog volop bezig de terrassen uit te zetten, ik loop een stukje terug en kom op een plein met de “Fontana di Diana”. Een prachtige fontein en daarbij een terras. Mijn rug is al nat van het zweet. Dus koffie en water is welkom. Vriendelijk meid die me snel bediend. Ik vergelijk mijn info met die op de plattegrond. Maar een gedetailleerd plan maken voor de komende dagen moet nog maar wachten. Even genieten van het moment kan ook geen kwaad. Ik wandel wat rond en het wordt drukker. Nogal wat groepen dagjesmensen zie ik die achter een gids aanlopen. Ik kom toch weer op het grote plein uit. Dan ook maar de Cattedrale bezoeken. Die als roots een oude Griekse tempel heeft. Maar natuurlijk door de eeuwen heen ook het nodige heeft meegemaakt. (Zie Google) Binnen geen uitbundige roomse pracht en praal, maar een ingetogen grootsheid. Ik tegenstelling tot de groepen toeristen heb ik volop tijd om e.e.a. te bekijken.
Net achter de Cattedrale staat de kerk, Santa Lucia alla Badia. Daarin een kopie van een groot en beroemd schilderij van Caravaggio, “de begrafenis van Santa Lucia”, dat ga ik nog bekijken en dan is het weer genoeg cultuur voor vandaag. Het wordt steeds warmer. Ik besluit op mijn gemakje het centrum uit te lopen en onderweg iets te eten. Dan kan ik mooi tegen drieën terug zijn voor de siësta. Onderweg meteen kijken voor een bushalte waar bus 105 stopt. Die rijdt naar het oude Griekse theater, volgens de VVV dame.
Ik vind een rustig plekje op een terras en bestel een pint, water en een focaccia met rauwe ham en zachte pittige schimmelkaas. Een beetje extra zout mag metdit zweet weer.
Dan verder… ik wil nog een hoedje of petje kopen tegen te felle zon. Vergeten mee te nemen. Dus een winkeltje binnen, ik kan niet snel beslissen en de Chinese eigenaar begint tegen me te mopperen. Dan niet kerel, dus weer naar buiten. Iets verderop een kraam met een Hindoestaan. Ik pak een hoedje wat meteen past. €. 5,00 please sir. Cash no card, lacht de man alle zeven zijn zwarte tanden bloot. Pingelen, nou nee vandaag te warm. Tegenover mijn appartement een restaurant genaamd “8 O’Clock”, ik reserveer voor vanavond om acht uur een tafeltje op het terras…….dan siësta…..
Tegen achten stap ik uitgerust en opgefrist mijn kamertje uit. In de siësta tijd heb ik uit mijn pantalon weer deels een vlekje verwijderd. Hij lijkt ondertussen op een camouflagebroek van de commando’s. Even kijken hoe het opdroogt. In de buurt is geen laundry service. Wel selfservice. Maar dan kan ik het broekske net zo goed zelf even uitwassen. Droogrekje en strijkijzer zijn op de kamer. Lieske heeft me ook geleerd hoe daar mee om te gaan.
Maar eerst eten. Ik steek over en mijn stoel buiten op het terras staat klaar. Een drietal tafels zijn al bezet. Ik app nog even met wandelmaat Henk. Hij is weer maar eens opa is geworden. Dikke proficiat natuurlijk. .
Volop lekkers op de menukaart en dus moeilijk kiezen. Twee mannen hebben een heerlijke vis voor hun neus. Ik herken de vis niet zo snel en vraag de ober. Het is “spigola” zegtie, maar men noemt het ook wel “branzino”, dus zeebaars. Dat meteen besteld. Lekker geroosterd op het vel en met een gekookt patatje er bij. Ik neem geen voorgerecht.
Mijn huisbaas komt toevallig langs, ziet me zitten en komt me begroeten.De baas van 8 O’Clock komt er bij. Die spreekt wel wat Engels. Ik vertel dat Luigi zijn restaurant heeft aanbevolen en dat hij betaalt als ik het niet lekker vind. Deal gebaart Luigi. Het is niet echt druk, maar de ene klant gaat, de andere komt. En Ik kan net in de keuken kijken. Een onooglijke ruimte ten opzichte van de blinkende super keukens vaak bij ons. Maar wat er hier uitkomt is overheerlijk. Zelfs die simpele gekookte aardappel, overgoten met wat olijfolie. Alles krakend vers en van de Sligro hebben ze hier niet gehoord. Nu nog een nagerecht zou net teveel zijn. Dus een koffieke. De ober zet twee flessen en een borrelglaasje op tafel. Zelfgemaakte limoncello en zoete Amaro, neem zoveel u wil gebaart hij.
Afrekenen voor een vriendenprijs. Ik maak nog een superklein ommetje en vervolgens naar mijn kamertje…..Morgen zien we weer wel verder…..
17 September 2025 - 12:32
Marian En Wim Van Amelsvoort:
Hoi Louis We zijn zelf ook weg geweest naar Wenen. Thuis al je reisverslagen gelezen. Er is weer genoeg te zien en beleven voor jou. Dit is genieten en zeker van al die lekkere dingen. Mooie foto's. Groetjes van ons.
17 September 2025 - 23:33
Josefien :
Even bijgelezen, Louis.
Wij zijn een weekje in Gelderland. Fietsen en wandelen tussen de buien door....[e-1f605] t leek wel herfstvakantie, de laatste 2 dagen.
Veel plezier verder in Syracuse.
Ik mis trouwens wel een foto van je hoedje...hihi.
Chiel en Josefien
19 September 2025 - 11:46
Carolien En Frank:
Geweldig Louis hoe jij dat allemaal doet in je eentje, petje af.